Na stredných školách sa dnes začali ústne maturity

21.05.2012 Celý región

Bratislava 21. mája (TASR) - Dnešným dňom sa na stredných školách začína trojtýždňové obdobie ústnych maturít. Približne 60.000 maturantov na 758 stredných školách bude skúšku dospelosti skladať od 21. mája do 8. júna 2012.

Všetci študenti budú povinne maturovať z cudzieho jazyka a slovenského jazyka a literatúry, v prípade škôl s vyučovacím jazykom maďarským zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry. Z maďarčiny a ukrajinčiny budú maturovať stredoškoláci na školách s týmito vyučovacími jazykmi.

"Maturanti si pred komisiou vyžrebujú jedno zo schválených maturitných zadaní. V jednom dni môže predmetová maturitná komisia vyskúšať najviac 24 žiakov," uviedol hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák. Maturanti budú mať na odpoveď jednotne 20 minút, okrem teoretickej časti odbornej zložky, na ktorú majú pol hodinu. Ústna odpoveď je verejná.

Študenti môžu absolvovať ústnu časť maturity bez ohľadu na to, aký výsledok dosiahli z jej externej časti a zo slohov zo slovenčiny a z cudzieho jazyka, ktoré písali v marci. Pri celkovom hodnotení sa bude brať do úvahy najmä ústna odpoveď. Ak ju žiak zvládne na trojku a lepšie, výsledky externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky sa nebudú zohľadňovať a žiak z daného predmetu úspešne zvládne maturitnú skúšku.

Ak maturant z ústnej odpovede dostane štvorku, na úspešné zvládnutie maturity musel dosiahnuť v písomnej forme internej časti maturitnej skúšky viac ako 25 percent a súčasne v externej časti získať viac ako 33 percent z celkového počtu bodov. Ak má daný predmet len externú časť, musel mať tiež nad 33 percent. V prípade, ak predmet má len ústnu časť, na úspešnú maturitu potrebuje stredoškolák dosiahnuť z ústnej odpovede aspoň štvorku.

Informácie zverejnilo ministerstvo školstva na svojej internetovej stránke.
 

Vyberte región